2013. április 22., hétfő

Narancsos csirkemell

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás. Sajnos én még nem tartok ott, hogy tudatosan táplálkozzam, inkább azon dolgozom, hogy tudatosan étkezzem, azaz fokozatosan nevelem magam arra, hogy meglegyen a napi ötszöri étkezés, méghozzá viszonylag kis mennyiségekben, de rendszeresen. Nem olyan egyszerű ám ez, mint amilyennek hangzik, a rendszertelen életmód megkövetel némi áldozatot, például az éjszakai pizza és társai. Minden esetre igyekszem jobban csinálni. Van egy blog, amit nagyon szeretek, sőt példának tekintek mind blogolás, mind életmód terén, ez pedig nem más, mint a Rita vezette Tündérkert blog. Ő például nagyon fincsi ételeket is posztol (a nagyon fincsi otthoni kencék mellett), és ő inspirált arra, hogy ha véletlenül valami tényleg egészséges és/vagy finom ételt főzök, annak a receptjét közreadjam. Igaz, kalóriaszámok nélkül, mert még mindig nem tudom, hogy kell számolni őket.


Az elkészítéséhez szükség lesz
3 nagy narancsra,
fél citromra
sóra, borsra,
2 nagyobb csirkemellre
1 ek mézre
1 ek mustárra
2 gerezd fokhagymára
olívaolajra
dióra  

A csirkemellet megmossuk, medalionokká szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtálba öntünk egy kevés olívaolajat. Egy narancsot megpucolunk, felkarikázzuk és az olívaolajra fektetjük. Kicsit sózzuk, borsozzuk. Ráfektetjük a medalionokat. A mézet felmelegítjük kicsit a mikróban, hozzáadjuk a két másik narancs kifacsart levét, fél citrom levét, a mustárt, a fokhagymát (fokhagymanyomóval vagy késsel is apríthatjuk) és összekeverjük. Aki szereti a pikánsabb ízvilágot, tehet bele még egy kis borsot, vagy elhagyhatja az összes borsot és helyettesítheti chillivel is. A folyadékot a húsra öntjük, elméletileg ellepi. Ha nem, dúsíthatjuk egy kis vízzel, de nekem nem volt rá szükségem. Lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben pároljuk. Ez kb. 20 perc, majd levesszük a fóliát és készre sütjük. Akkor jó, mikor már jó puha a husi, de a tetején van egy kis színe.

Tálalhatjuk rizzsel, de zöldsalátával is, ami egészségesebb. Ilyenkor az öntet maga a hús narancsos szaftja lesz. Akármilyen köretet választunk hozzá, ne feledkezzünk meg a dióról, ami kihozza az ízeket. Legjobb, ha néhány szemet beleteszünk egy nejlonzacskóba és sordófával, mentatörővel vagy bármivel rusztikusan darabosra törjük, és azzal hintjük meg az ételt.

A recept és a mennyiségek igazából saját kútfőből származnak, a mi ízlésünket tükrözik, de szerintem nyugodtan lehet trükközni az ízekkel, ha több/kevesebb mustárt, mézet, esetleg valamilyen zöldfűszert, mondjuk friss bazsalikomot vagy rozmaringot teszünk bele.

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése